Leven en studie, de predikant Theodorus Antonides:
Universiteit van Groningen:
Op 30 maart 1684 liet Theodorus Antonides zich inschrijven als student aan de Groninger Hogeschool. Achter zijn naam in het Album studiosorum Academiae Groninganae (1915) staat het woord "gratis". Wumkes (1949) zegt hierover: "Hij zal derhalve hebben gestudeerd op kosten van de provincie...". Wumkes (1949) zegt hier verder over: "...om zijn thuis te vinden in de z.g.n. burse een internaat van mindervermogende studenten in de Oostergang op het Broerekerkhof".
Zijn academische zegslieden waren o.a. Prof. Johannes van Marck 1 en Prof. Johannes Braunius 2. Deze laatste was naar schijnt zijn favoriete leermeester. Dat blijkt ondermeer uit dat Theodorus Antonides bij hem disputeerde. Ook onderging hij de invloed van Prof. Joh. Mensinga (1636-1698) hoogleraar in de welsprekendheid en geschiedenis.
Meer informatie over de geschiedenis van de Universiteit van Groningen is te lezen op:
Universiteit van Franeker:
Hij rond zijn theologische studie af in Franeker in 1687. Dat heeft een duidelijke reden. De Franeker universiteit stond bekend om zijn Coccejaanse denkbeelden. Theodorus Antonides voelde zich hier duidelijk toe aangetrokken.
Nog een bijzonderheid: De Witte (2010) schrijft: "Franeker University counted amongst its creating members also a professor in Theology called Antonides, but it is not clear whether he is an ancestor or family member of Theodorus Antonides, the genealogy not (yet) worked out as preliminary stated in this article. (18)".
Meer informatie over de geschiedenis van de Universiteit van Franeker is te lezen op:
https://www.titusbrandsmateksten.nl/de-universiteit-van-franeker/
https://www.academiefraneker.nl/over-ons/geschiedenis-academie/
Predikant in Westerwijtwerd:
Na zijn afstuderen werd hij in 1689 predikant in Westerwijtwerd. Wumkes (1949) omschrijft Westerwijtwerd als volgt:
"Westerwijtwerd was een klein, nederig kerspel in de vruchtbare kleilanden van Hunsingo, dichtbij Middelstum, welkstoren van de Sint Hippolytuskerk uren ver over de landsdouwen heen ziet. Van een bepaalde kom kon nauwelijks sprake zijn. Aan de kronkelende landweg stonden enkele woningen verspreid, daar om heen luttel tal boerenhofsteden".
Theodorus Antonides heeft bij aanvang van zijn werk als predikant het volgende neergeschreven in het protocol van de kerkeraad:
Predikant in Menkeweer:
In 1692 werd Antonides ook predikant van het naburige Menkeweer. De gemeente groeide hierdoor licht. Precieze aantallen zijn niet bekend. Van der Woude (2019) geeft aan dat er rond 1700 ongeveer 50 avondmaalgangers waren. Wumkes (1949) geeft aan dat er omstreeks 1712 52 lidmaten waren in de totale gemeente.
Hij zou tot zijn dood in januari 1715 dienen in Westerwijtwerd. Theodorus verbleef in die tijd in de oude pastorie van Westerwijtwerd. De oude pastorie is in 1863 her/verbouwd. De huidige pastorie staat er nog steeds.
1 Prof. Johannes van Marck (1656-1731), Een hervormer van het Voetianisme. Hij schreef de dogmatische handboeken Compendium Theologiae Christianae (1686) en Medulla (1690). Uit Wumkes 1949.
2 Prof. Johannes Braunius 2 (1628-1708). Hij schreef over de priesterkleding en de wijsheid der Hebreeën (1680-1681). Hij wijdde Antonides in de taal en oudheden van het Jodendom in. Zijn theologie was doordrenkt met de denkbeelden van Coccejus. Uit Wumkes 1949.