De Olympia:
Nog één maal pakt Antonides zijn pen op. De reden: "Vooreerste strekte het tot verkwikking van zijn vermoeide geest en tot herstel van zijn uitgeputte krachten, die hij tot onderzoek van de Heilige Schrift had ingespannen" (Wumkes 1949). "Olympia" werd geboren, een uitgebreide studie over de geschiedenis en het verloop van de Olympische Spelen in de oudheid.
Bij dit alles verloor hij de bijbel niet uit het oog. Hij zag een duidelijk connectie tussen datgene dat zich in het Olympische stadion afspeelde en de verhalen uit de bijbel. Wumkes (1949) zegt hier het volgende over:
Antonides heeft niet zelf de uitgave van dit werk mogen beleven. Zijn zoon Meinardus heeft er voor gezorgd dat het boek in de loop van het jaar 1732 kon worden uitgegeven. De uitgever was: Wed. J. Cost, Boekverkoopster aan de Markt. In 1733 volgde er een 2de uitgave. De uitgever was: Warnerus Febens te Groningen.
Was "Olympia" nu heel bijzonder? Jazeker, het tijdstip is bijzonder: De Klassieke Olympische Spelen liggen al vele eeuwen achter hem en van de moderne Olympische Spelen was nog geen sprake. Het boek is dus uitgebracht in een Olympische Spelen-loos tijdperk.
Het tweede dat bijzonder is aan dit Olympische boek is dat dit het eerste boek is, wereldwijd, dat de antieke Olympische Spelen beschrijft in de eigen landstaal i.p.v. Latijn.
Het derde wat bijzonder is, is het feit dat Theodorus Antonides een protestantse predikant is. Hij schrijft over, in zijn ogen, heidense Spelen.
In de "Olympia" beschreef Antonides niet alleen de sporten en regels van de Spelen maar ging hij ook diep in op de religieuze, culturele en maatschappelijke context waarin de Spelen plaatsvonden. Hij analyseerde de rol van de Spelen in de Griekse samenleving en belichtte de waarden en idealen die ermee gepaard gingen.